Facebook mendaftar lokasi pengguna; lihat bagaimana untuk memadam dan menyahaktifkan

Facebook merekodkan setiap pas pengguna dan menyimpan maklumat ini dalam sejarah, dengan hak kepada peta yang sangat terperinci. Data ini, yang bersifat peribadi, digunakan untuk meningkatkan pengalaman rangkaian sosial. Walau bagaimanapun, ciri ini harus mengganggu orang yang lebih prihatin terhadap privasi - terutamanya yang menggunakan profil pasangan, sebagai contoh.

Kejutan Facebook dan mengiklankan Internet yang pantas dan murah; lihat

Dalam langkah seterusnya, lihat cara memadamkan sejarah lokasi Facebook anda pada PC anda dan matikan ciri pada telefon anda. Perkara yang sama boleh dilakukan menggunakan log aktiviti. Walau bagaimanapun, dalam kaedah ini, anda boleh melihat sejarah hari tertentu pada satu masa - dalam log, acara dipaparkan secara berasingan.

Facebook mendaftar lokasi pengguna; lihat bagaimana untuk memadam dan menyahaktifkan

Facebook dan Instagram akan menggantung akaun untuk kanak-kanak di bawah umur 13 tahun

Langkah 1. Akses tetapan Facebook anda. Untuk melakukan ini, klik pada ikon anak panah di sudut kanan atas halaman, dan klik pada "Tetapan";

Buka Tetapan Facebook

Langkah 2. Di bar sisi sebelah kiri skrin tetapan, klik "Lokasi". Kemudian, ke kanan, klik "Lihat sejarah lokasi anda" dan sahkan kata laluan akaun anda;

Mengakses Riwayat Lokasi

Langkah 3. Sejarah lokasi anda akan muncul di peta. Anda boleh memadamkan sejarah hari tertentu dengan mengklik butang "..." di sebelah kanan tarikh, dan pergi ke "Padam hari ini";

Memadamkan sejarah dari hari tertentu

Langkah 4. Jika anda ingin memadamkan semuanya, klik butang "..." di penjuru kanan sebelah atas halaman. Sekarang klik "Padam semua sejarah lokasi" dan sahkan.

Mengosongkan semua sejarah lokasi

Bagaimana untuk melumpuhkan

Langkah 1. Pada telefon bimbit anda, buka aplikasi Facebook dan pergi ke menu rangkaian sosial. Kemudian mengembangkan kategori "Tetapan dan Privasi" dan buka "Tetapan." Dalam skrin tetapan, sentuh "Lokasi";

Akses tetapan lokasi

Langkah 2. Lumpuhkan pilihan "Sejarah Lokasi" dan akhirnya mengesahkan "Lumpuhkan".

Melumpuhkan sejarah lokasi mudah alih

Di sana! Dengan cara itu, Facebook tidak akan lagi mendaftarkan tempat di mana anda biasanya pergi.

Facebook tidak memuat kemas kini terkini: bagaimana untuk menyelesaikannya? Lihat dalam Forum.

Facebook: tip untuk mengelakkan orang yang ingin tahu untuk melihat maklumat anda